ZDROWO I KOLOROWO
Od kilku dni uczniowie klasy 2a edukują się na temat zdrowego odżywiania. Dzieciaki zaczęły od piramidy żywienia, żeby lepiej zrozumieć potrzebę spożywania odpowiedniej porcji produktów. Dzieliły się swoimi doświadczeniami kucharskimi i ciekawymi przepisami. Przeprowadziły wywiady z rodzicami, by poznać ich najlepsze potrawy. Wspólnie z nimi przygotowywały ulubione dania. W klasie zrobiły sałatki z warzyw i owoców. Zadbały o to, by produkty były świeże i dobrze umyte. Szczególną uwagę zwrócono na czystość przygotowania smakowitych przekąsek. Sałatki były barwne, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Skonsumowane z przyniesioną kanapką smakowały naprawdę wyjątkowo. To był znakomity krok, by zmienić niektóre nawyki żywieniowe i przekonać dzieci, by częściej sięgały po kolorowe warzywa i owoce. Warto zastąpić słodycze warzywno-owocowymi przekąskami.
Przygotowanie i smak sałatek oceniły panie kucharki, przyznając dzieciakom najwyższą notę.
https://photos.app.goo.gl/BFReV16qcQWdYfJh7