BANANY W CZEKOLADZIE
Banany w czekoladzie – składniki
- 4 dojrzałe banany;
- Tabliczka czekolady;
- Orzechy;
- Wiórki kokosowe;
- Patyczki do lodów;
- Wstążeczki;
Kilka słów dotyczących składników
- CZEKOLADA – może być czarna (najzdrowsza), mleczka lub biała. Wszystko zależy od tego, jaka lubicie. Wybierając ciemną dobierzcie jasne posypki. Wybierając białą zastosujcie ciemne posypki (np. tartą czekoladę lub rodzynki).
- ORZECHY – wybrałam nerkowca, ale można użyć laskowych, włoskich, arachidowych.
- WIÓRKI KOKOSOWE – można zastąpić brązowym cukrem, płatkami migdałów, pokruszonymi herbatnikami.
Przepis – krok po kroku
Banany włożyłam na pół godziny do lodówki. Dzięki temu są twarde i łatwiej nakłada się czekoladę. Obrałam i każdy przekroiłam na dwie części. Wbiłam patyczki ze wstążeczkami. Zamiast patyczków możecie zastosować wykałaczki lub małe widelce.Przygotowałam wiórki kokosowe i orzechy. Orzechy pokroiłam na małe kawałki tak, aby trzymały się czekolady.
Roztopiłam tabliczkę czekolady w wodnej kąpieli. Dla niewtajemniczonych wyjaśniam, co oznacza „kąpiel wodna”. W garnku zagotowałam pól litra wody. Wyłączyłam gaz i na wierzch garnka postawiłam metalową miskę, w której znajdowała się czekolada. Miska nagrzała się od parującej wody i roztopiła czekoladę. Trzeba pamiętać o mieszaniu. Polałam pierwszy kawałek banana roztopioną czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi.To samo zrobiłam z pozostałymi kawałkami posypując raz orzechami, raz wiórkami.Ustawiłam banany w czekoladzie na ozdobnym talerzu. SMACZNEGO:)
Nauczyciele świetlicy