DOBRY WYBÓR TO PODSTAWA SUKCESU, CZYLI TOLA I TYMEK NA ŚCIEŻCE ZDROWIA
Jednym z głównych zadań szkoły jest propagowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia poprzez wspieranie kompleksowego rozwoju uczniów, ze szczególnym uwzględnieniem dbania o własne zdrowie, higienę, sferę emocjonalną oraz prawidłowe relacje z innymi. Kształtowanie postaw prozdrowotnych odbywa się przez dostarczanie informacji o dobrych wzorcach żywieniowych oraz codzienne kształcenie prawidłowych nawyków zdrowotnych. W związku z tym, tak wiele mówimy o zbawiennym wpływie aktywności fizycznej na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, podkreślając że codzienny ruch pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną, umysłową i kształtowanie prawidłowej sylwetki ciała.
Warzywa i owoce w diecie to niezastąpione źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Produkty zbożowe stanowią główne źródło energii dla organizmu, regulują pracę jelit. Naturalne soki są uzupełnieniem codziennej diety. Produkty mleczne stanowią najważniejsze źródło wapnia, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Ważnymi produktami są też mięso, ryby, jaja jako źródła pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B oraz witaminy D. Do tego wszystkiego należy też dodać regularny sen, który pomaga wypocząć organizmowi i go zregenerować.
Unikajmy napoi energetyzujących, gdzie głównym składnikiem jest kofeina, która ma negatywne działanie na układ nerwowy dziecka, powoduje zmiany nastroju i stany niepokoju. Napoje tego typu negatywnie wpływają na gospodarkę wapnia, przyczyniając się do gorszej odbudowy kości. Słodkie napoje typu cola, słone chipsy – mogą prowadzić do otyłości, tak samo jak słodycze i cukier spożywane w nadmiarze sprzyjają rozwojowi wielu chorób.